fbpx

Artiklen Der er så meget, vi deler fortæller historien om en række fælles læringsforløb for borgere, medarbejdere og frivillige i Sorø Kommune. Hvad mon der sker, når de vante roller udfordres, og personalet fx begynder at fortælle om svære spørgsmålet i deres eget liv – og borgerne, for en stund, bliver dem, der lytter? Og går det ud over medarbejdernes kompetenceudviklling, når borgerne er med hele vejen? Nej, tværtimod, viser denne beretning om samskabelse i praksis.

Irene Bendtsen

Irene Bendtsen og Jacob Folke Rasmussen beskriver fra hver deres perspektiv som hhv. leder og underviser, hvordan narrative metoder har været anvendt i en psykosocial kontekst til at udvikle nye fællesskaber og nye værdsatte roller for både personale, borgere og frivillige i kommunen. Mennesker kommer sig fra psykiske lidelser i mødet med andre mennesker, recovery er i allerhøjeste grad en social proces, mener de to forfattere.

Jacob Folke Rasmussen

En anden betænkelighed, som fyldte ved forløbets begyndelse, var, om brugernes deltagelse ville betyde et fald i det faglige niveau, så der ville gå noget fra medarbejderne og gøre deres udbytte af kurset mindre. Denne bekymring viste sig ikke at gå i opfyldelse. Tværtimod kom brugernes deltagelse til at tilføre forløbene noget værdifuldt og øge medarbejdernes udbytte af kurset. Dette især i kraft af brugernes mulighed for at fortælle og reflektere fra en anden position end medarbejdernes. Ingen læring bliver mere praksisnær end den, der formidles af mennesker, der har oplevet tingene på egen krop og sjæl.

Download Der er så meget, vi deler. Publikationen er gratis.

Serien Psykosociale Replikker præsenterer artikler og essays, der diskuterer aktuelle faglige og fagpolitiske emner.

Se filmen Det er vi fælles om, hvor du kan møde nogle af deltagerne i Sorø Kommunes fælles læringsforløb for borgere, medarbejdere og frivillige.